Utbildning

Stiftelsen Vidarkliniken har som ändamål att tillhandahålla utbildning i antroposofisk medicin för olika medicinska professioner. Denna verksamhet är idag flyttad till Järna Akademi.

 

 • Kurs i rytmisk insmörjning

  Rytmisk Insmörjning enligt Wegman/Hauschka

  Välkommen till Vidarkliniken på kurs i rytmisk insmörjning enl. Wegman/Hauschka Vidarkliniken har fortgående kurser i rytmiska insmörjningar. En metod i lätt beröring/massage som används av sjuksköterskor/ undersköterskor på vårdavdelning eller polikliniskt.

  Vi har lång erfarenhet av denna beröringsmetod i vårdarbetet och ser dagligen dess effekt hos patienterna som bl.a. mer närvaro, avslappning, bättre sömn och dess följdverkningar på den fysiska hälsan.

  Behandlingsmetoden utvecklades av läkaren Ita Wegman för sjuksköterskorna på det första antroposofiska sjukhuset, Ita Wegman kliniken, (nå :Klinik Arlesheim) i Schweiz. Rytmisk insmörjning används idag inom den antroposofiska vården samt som komplement eller inom skolmedicinen i olika länder.

  Genom en väl utarbetad rytmisk metod och en olja av hög kvalité kan en kort behandlingstid ha en djupgående effekt. Den rytmiska insmörjningen kan bli en del av vårdarbetet som höjer livskvalitén både för patient och för vårdmedarbetare. Delinsmörjning (t.ex. fot) 3-5 min + vila. Helkroppsinsmörjning 20 min + vila.

  Varje år har vi en uppföljningsdag där vi följer upp kvalitén och delger varandra erfarenheter från olika arbetsområden.

  Är det länge sedan uppdatering gjordes, föreslår vi en ny kursomgång. Tekniken behöver återkommande vårdas och kvalitetssäkras. På Vidarkliniken har vi kurser för medarbetare från olika arbetsplatser, i mån av tid har vi möjlighet att genomföra kurser ute på arbetsplatser.

  Ny kursomgång i fyra delar 2017

  KURSTILLFÄLLEN

  Introduktionskurs: 15-17 mars 2017 eller 10-12 maj 2017
  Fortsättningskurs 1: 30 augusti – 1 september 2017
  Fortsättningskurs 2: 11-13 oktober 2017
  Examination: 6-8 december 2017

  Sista anmälningsdagen är 10 dagar före varje kurstillfälle. Vid avbokning senare än 5 dagar före kurstillfället debiteras halva kursavgiften.

  Man kan delta i kursomgången som helhet eller i enstaka kurser. Varje delkurs kräver dock kunskaper från föregående del. Individuell handledning ges vid varje kurstillfälle.
  Anmälningsblankett finns på den här länken.

  MÅLGRUPP

  Personer med vårdyrken – undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster, massörer, läkepedagoger, socialterapeuter och andra intresserade.

  PLATS OCH TID

  Vidarklinken, Järna. Kl. 09.00-16.00 (15.00 på fredagar) varje kursdag.

  ATT TA MED

  Badhandduk och lakan.

  KOSTNAD PER KURS

  Arbetsgivare: 2 875 SEK inkl. 25 % moms (2 300 SEK exkl. moms)
  Privat: 2 125 SEK inkl. 25 % moms
  Student/pensionär: 1 500 SEK inkl. 25 % moms

  I priset ingår viss kurslitteratur samt kaffe/te i pauser. Lunch finns att förbeställa och kostar 100 kr per måltid, betalas i Vidarklinikens reception.

  Kursavgiften för varje kurstillfälle betalas till Vidarklinikens reception vid kurstillfället, eller via faktura efter kurstillfället.

  KONTAKT

  Anne-Ingeborg Haugholt, specialist i antroposofisk vård, utbildar i antroposofisk vård och rytmisk insmörjning enl. Wegman/ Hauschka. Medlem av Internationellt Forum
  för Antroposofisk vård, IFAN.
  TEL: 08-551 509 54 (ons, tors, fre),
  E-POST: utbildning@vidarkliniken.se

  Elisabeth Ydrén, sjuksköterska Öppen hälso- och sjukvård, specialist i antroposofisk vård, utbildare i rytmisk insmörjning.